KK.no: Hverdagstabben som gir uren hud

acne-scars

Hverdagstabben som gir uren hud Det er nesten garantert at du gjør en av disse tingene - og at det gir kviser! Skrevet av: Aina Kristiansen

Du har sikkert hørt det før: Ikke pill deg i ansiktet!

Advarselen sier at dette kan gi deg kviser og uren hud, men har den noe for seg?

– Akne kommer ikke ene og alene av at man tar seg selv i ansiktet. Det er en kompleks hudtilstand med flere utløsende faktorer som f.eks hormonell ubalanse og diett, sier Rolah Osman, lege og forfatter av boka «Frisk Hud».

Legen sier at det ikke er sånn at det å ta seg i ansiktet støtt og stadig (for eksempel ved å sitte med hodet i hendene, plukke på nesen, støtte deg under haken, dra i håret) nødvendigvis vil resultere i en kvise eller et utbrudd, men det kan absolutt bidra.

– Hendene våre er relativt skitne kroppsdeler og bærer både bakterier, svette og annet materiale som kan være med på å stoppe til porene ytterligere, og dermed øke sjansen for et akneutbrudd, forklarer hun.

Om du i tillegg er en av dem som plukker på kviser eller klør deg i ansiktet, øker sjansene for at du får en stygg kvise.

KVISER: Er som regel opphopning av talg, bakterier og urenheter i porene. Bakterier fra hendene dine kan føre til tette porer og urenheter.

«Plukke-akne»

– Det er en egen aknediagnose som heter Acne Excorie, eller «plukke-akne», som skyldes konstant plukking, klemming og skraping på urenheter i huden. Dette medfører ofte sekundære infeksjoner og kan føre til arrdannelser, forklarer Kjersti Johansen, nordisk fagsjef i Dermagruppen.

Osman understreker at Acne Excorie er betegnelsen for resultatet av å plukke på kvisene, ikke for utbruddet i seg selv.

– Acne Excorie kommer av plukking og kloring på kviser som leder til irritasjon, økt betennelse, og dermed sekundære infeksjoner og arr, sier hun. Hendene er bakteribomber

STRESS: Det er fort gjort å ta seg til ansiktet når man stresser eller konsentrerer seg, men prøv å unngå det, råder ekspertene.

Det beste rådet for å unngå å forverre eller framprovosere kviseutbrudd med tafsing og plukking, er svært enkelt: Vask hendene!

– Da hendene våre er rene bakteriebombene, anbefales det alltid å vaske dem godt før du tar deg selv i ansiktet, sier Osman

Dette rådet har du sikkert hørt før, og det gjelder jo ikke bare når du skal unngå urenheter i ansiktet. Det forebygger også sykdomssmitte.

STOPP! Å klemme på kviser kan gi deg arr og pigmentforandringer. Piller du på huden med skitne hender, kan du dessuten framprovosere nye kviseutbrudd.STOPP! Å klemme på kviser kan gi deg arr og pigmentforandringer. Piller du på huden med skitne hender, kan du dessuten framprovosere nye kviseutbrudd.

Som vi alle vet, er gamle vaner vonde å vende. Så også med uvaner.

– Det viktigste er å bli bevisst på hvor du holder hendene dine og hva du tar på, sier Osman.

– Å lese denne artikkelen kan for mange være en tankevekker og mulig inspirasjon til å passe bedre på. Ellers er nok det beste tipset å vaske hendene godt gjennom dagen, da gjør det ikke like mye om man tar seg selv til ansiktet i ny og ne.

Johansen sier at det kan være flere grunner til å droppe denne uvanen:

– Tenk på kroppsspråket også. Det å ta seg i ansiktet er et tegn på usikkerhet eller nervøsitet. Vil du bli oppfattet slik? Og tenk på all jobben du har gjort med makeupen på morgenen! Skal du virkelig gni den av med vilje?