VG: Ansiktsmasker du kan lage selv

Ingredients_variety
  • NATURLIGE INGREDIENSER: Det beste med hjemmelagde ansiktsmasker, i tillegg til at de er rimelige, er at du har de fleste ingrediensene på kjøkkenbenken fra før. Foto: Øyvind Næss

En hjemmelaget ansiktsmaske er et supert og billig alternativ til dyre luksusmasker - og ingrediensene finner du på kjøkkenet.

Det er ingen hemmelighet at høsten og vinteren er høytid for tørr hud. En god ansiktsmaske kan være redningen, samtidig som den kan gi nytt liv til en blek og gusten hud.

Se oppskriften på ansiktsmaskene nederst i saken!

Ansiktsmasker er både enkelt og billig å lage selv - og det beste av alt er at du mest sannsynlig har ingrediensene på kjøkkenbenken allerede. Enten du har voksen hud, eller sesongskifte har rukket å tørke ut huden din, kan avokado være redningen.

-Avokado har faktisk en effekt på huden. Det er en fet frukt som inneholder en rekke essensielle fettsyrer, vitaminer og antioksidanter som vil hjelpe en tørr og moden hud. Forskning har vist at avokadoolje er antialdrene, og kan øke produksjonen av kollagen. Den er også antiinflammatorisk, og vil derfor virke beroligende på stresset, sensitiv hud. Resultatet vil være en mykere og fuktig hud, sier lege Rolah O. Lønning til MinMote.

HUDSPESIALIST: Lege Rolah O. Lønning jobber ved Stavanger universitetssykehus, og har også skrevet en bok om hudproblematikk. Foto: Trond Oliversen

HUDSPESIALIST: Lege Rolah O. Lønning jobber ved Stavanger universitetssykehus, og har også skrevet en bok om hudproblematikk. Foto: Trond Oliversen

Lønning, som har flere års erfaring med hudproblematikk, mener hjemmelagde ansiktsmasker med naturlige ingredienser kan ha en god effekt.

- Avokadoen gir fukt, og bidrar til å styrke huden og er et supert og billig alternativ, sier hun.

- Positiv effekt på huden

Plages du med sensitiv eller irritert hud er avokado, aloe vera og olje de magiske ingrediensene du bør bruke.

- Aloe Vera er antiinflammatorisk for en sensitiv hud. Når det kommer til olje vil jeg nok anbefale mandel- fremfor olivenolje. For de som sliter med akneutbrudd bør olivenolje helst unngås fordi den stopper til porene, da er mandelolje et bedre alternativ, råder Lønning.

Selv om naturlige ingredienser og hjemmelagde masker har positiv og god effekt på huden, mener Lønning at ikke alt som er naturlig er bedre eller like bra som produkter du kan kjøpe.

- Har du fet eller uren hud vil glycolsyre og salicylsyre i høyere konsentrasjon eksfoliere huden mer i dybden. Kjøper du produkter tilpasset din hudtype vil disse være formulert til å gå mer i dybden, og ha bedre effekt på sikt.

Enkelt og billig

ENDRET LIVSSTIL: Birgitte Magnussen og Tina Holt har skrevet boken «Renere Liv». Foto: Isabell Watson

ENDRET LIVSSTIL: Birgitte Magnussen og Tina Holt har skrevet boken «Renere Liv». Foto: Isabell Watson

Tina Holt og Birgitte Magnussen bak boken «Renere Liv» la om livsstilen for åtte år siden. Selv om de også bruker økologiske ansiktsprodukter, hender det at de lager sine egne ansiktsmasker.

- Vi startet med å studere ingrediensene på produktene og så på hva de faktisk inneholdt. Etter hvert begynte vi å eksperimentere med oljer og fant ut at det var ganske enkelt å lage sine egne ansiktsmasker, sier duoen til MinMote.

- Vi er opptatt av at ting skal være rene og freshe, og da er hjemmelagde ansiktsmasker en enkel og billig måte å ta vare på huden, legger de til.

Lag din egen ansiktsmaske

ANTIALDRENE: Forskning har vist avokadoolje er antialdrene, og kan øke produksjonen av kollagen, forteller lege Rolah O. Lønning. Illustrasjonsfoto: Getty Images

Oppskriftene er hentet fra boken «Renere Liv».

Avokadomaske til tørr eller moden hud:

Mos 1/2 avokado til du har en kremete masse og påfør på ren hud. La masken virke i ti minutter og vask av med lunkent vann.

Aloe Vera- og avokadomaske til sensitiv hud:

Mos 1/2 avokado og tilsett 2 ts aloe vera-gelé og 1 ts mandel- eller olivenolje. Bland godt og påfør på ren hud. La masken sitte på i 10-15 minutter. Denne masken skal virke beroligende på irritert eller solbrent hud.